Kiedyś (w latach 80. XX wieku) nadużywanie kofeiny przez sportowców było nielegalne (próg odcięcia 15 µg/mL). Sytuacja zmieniła się w 2004 r. – kofeina przestała być umieszczana na liście zakazanych substancji. Wg regulacji WADA z 2019 r., całkiem legalne jest stosowanie kofeiny: „Bupropion, kofeina, nikotyna, fenylefryna, fenylopropanolamina, [...]
Jeśli miałbym komuś polecać nawet symboliczną suplementację, to z pewnością zalecałbym magnez i potas. A im ktoś jest bardziej aktywny fizycznie, tym większe może być zapotrzebowanie na składniki mineralne. Norma magnezu dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować go o wiele więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające [...]
Jeżeli po miesiącach czy nawet latach treningu, patrzysz w lustro i nadal nie widzisz efektów swojej pracy - ten artykuł prawdopodobnie pomoże ci zidentyfikować powody, dla których możesz nie widzieć żadnych postępów. Oto pięć przyczyn, dlaczego możesz nie widzieć skutków swoich wyczerpujących treningów. Podsumowanie Czynników, z powodu których [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) od dawna (końca lat 70. XX wieku) wiąże się np. ze zmniejszaniem stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe [...]
Kevin Oak (35 l.) w kategorii wagowej do 110 kg w przysiadach ze sztangą jest jednym z najlepszych. Aktualnie w formule RAW (bez używania dodatkowego sprzętu wspomagającego) jest rekordzistą. Znany jest też ze specyficznych metod treningowych. Oprócz klasycznych ćwiczeń związanych z trójbojem siłowym, wzbogaca swoje treningi o różne rodzaje [...]
„Spalanie kalorii” wielu osobom kojarzy się z ogromem pracy i litrami wylanego potu na monotonnych treningach. Tymczasem możliwości jest tak wiele, że bez problemu możemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Oczywiście ilość spożytkowanej energii będzie różnić się w zależności od intensywności i czasu poświęconego na daną aktywność. Wchodząc po [...]
W badaniu wzięto pod lupę 10 700 dzieci ze Stanów Zjednoczonych w wieku 2 i 4 lat. Większość piła mleko 2% lub o większej zawartości tłuszczu. W porównaniu do osób pijących 2% lub mleko pełne 2-letnie i 4-letnie dzieci pijące 1% (mleko odtłuszczone) miały o 64% większe szanse na nadwagę lub o 57% większe szanse na otyłość. Istniał trend, który [...]
Naukowcy badali wpływ regularnego treningu na parametry metaboliczne. Celem badania było zatem zarejestrowanie zmian w spoczynkowym tempie metabolizmu (RMR), utlenianiu związków energetycznych w spoczynku i maksymalnym utlenianiu tłuszczów w trakcie wysiłku po roku rekreacyjnego treningu wytrzymałościowego zgodnie z zaleceniami ACSM. 17 osób [...]
Sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych są narażeni na spadek stężenia glikogenu w mięśniach i w wątrobie. Glikogen to inaczej zmagazynowany cukier, który pozwala kontynuować wysiłek o wysokiej intensywności. Dlatego tak dużą popularnością cieszą się żele węglowodanowe, napoje, batoniki, tabletki musujące zawierające cukry i elektrolity, proszki [...]
Niedawno naukowcy napisali, opierając się na badaniu obejmującemu 143 przypadki nagłej śmierci sercowej (SCD), iż w ciągu 20 lat (od połowy 2002 r. do połowy 2022) znacząco zmniejszyła się ilość nagłych zgonów sercowych wśród sportowców zrzeszonych w „National Collegiate Athletic Association”. Przy tym naukowcy podali, iż zgony z przyczyn innych [...]
Z pewnością GH i IGF-1 stosowane w dopingu mogą znacząco skrócić życie. GH podawany w dużych dawkach, przez dłuższy czas, jest w stanie wywołać przerost serca i innych narządów, co w ciągu kilku-kilkunastu lat prowadzi do śmierci. Całkiem możliwe, iż jedną z przyczyn śmierci Richa Piany było nadużywanie właśnie rhGH, IGF-1, SAA (oraz [...]
ALLNUTRITION Whey Protein jest odżywką wysokobiałkową, której głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej ilości białka, dostępnego w bardzo krótkim czasie od spożycia. To zadanie doskonale spełnia źródło białko wykorzystane w ALLNUTRITION Whey Protein - koncentrat białek serwatkowych (WPC), charakteryzujące się bardzo szybkim wchłanianiem i [...]
Istnieje wiele substancji, które mogą mieć wpływ na osiągi kolarza, pływaka, maratończyka czy sprintera. Wśród najbardziej znanych znajdują się kreatyna, beta-alanina, wodorowęglan sodu i węglowodany. Te ostatnie są szczególnie ważne, jeśli kontynuuje się pracę dłużej niż 60 minut. W cytowanym eksperymencie najbardziej rzuca się w oczy wpływ [...]
Pchanie obciążonych sań czy platformy to jedno z najlepszych ćwiczeń ogólnorozwojowych. Nadaje się do budowania masy, siły, mocy i wytrzymałości (wydolności tlenowej i beztlenowej). Wszystko zależy od tego, jak dobierzemy parametry pracy. Jaki jest Twój cel? Masa Jeśli ma być to ćwiczenie budujące masę mięśniową: Serii może być 4-6, w każdej [...]
Tak. Naukowcy to sprawdzili. Nie na ludziach, ale i tak jest to niezwykle ciekawe zagadnienie. Diety charakteryzujące się bardzo niską zawartością protein nasilają łaknienie, zwiększają masę ciała i w konsekwencji często sprzyjają przyrostowi tkanki tłuszczowej. W badaniu porównano wpływ diety zawierającej różną ilość protein na bilans [...]
Mleczko pszczele (ang. royal jelly), biała i lepka substancja galaretowata, jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie jako super pokarm. Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia [...]
Każdy z nas pamięta czasy, gdy rozpoczynał swoją przygodę treningową, a efekty praktycznie z tygodnia na tydzień były zauważalne gołym okiem. Jednak taka treningowa passa nie trwała zbyt długo i w końcu pojawiły się pierwsze zastoje. Jak utrzymać progres na stałym poziomie i zapobiec wypaleniu? Poznaj 5 przyczyn, które z pewnością prowadzą Cię do [...]
Cukrzyca jest powszechną plagą, dziesiątkującą ludzkość. Dotyczy kilkuset milionów ludzi, a statystyki mówią o ciągłym przyroście liczby osób chorych i poddawanych leczeniu. Nadmierny poziom cukru we krwi potrafi doprowadzić do poważnych powikłań i zniszczyć wzrok, nerki, serce, mózg (powikłania sercowo-naczyniowe), a nawet wpływać na system [...]
Ból szyi to dokuczliwy problem, który pojawia się u ludzi w każdym wieku. Najczęściej powód jest bardzo prosty — wielu z nas spędza długie godziny, garbiąc się i wychylając głowę w stronę ekranu monitora, smartfonów i tabletów. Pozycja, którą wówczas przyjmujemy, jest nienaturalna, nic zatem dziwnego, że z czasem dochodzi do większych komplikacji. [...]
Lydia A. Bazzano i wsp. sprawdzili, jak dieta niskowęglowodanowa oraz niskotłuszczowa wpływają na redukcję wagi ciała. Wbrew opisowi zawierającemu skrót badania, w grupie diety niskowęglowodanowej dostarczano od 93 do 127 g węglowodanów dziennie, a nie mniej, niż 40 g dziennie. Dieta niskowęglowodanowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach [...]